Introduction

ILMU Education Group Berhad (ILMU) is one of the leading integrated education groups in Malaysia, with a diversified portfolio of institutions serving all segments: primary, secondary (K-12) and tertiary market.

As one of the leading integrated education groups of various brands in Malaysia, ILMU respects your privacy, whether as the potential or existing customer of ILMU and treats your personal data provided and obtained directly or indirectly from you as confidential. ILMU is committed in ensuring that the collection and processing of personal data are in accordance with the requirements of the Personal Data Protection Act 2010 of Malaysia (“PDPA”). This Privacy Policy (“Policy“) explains the collection and processing of your personal data including the use of such data, as well as other important matters related to your privacy and personal data.

 

Personal Data that we may collect

Personal data in this Policy refers to personal information obtained directly or indirectly from you which is capable of identifying you as an individual. You can visit our website and social media accounts without providing any personal data or information. The collection and processing of personal data may be obligatory for purposes of providing you with our services and assistance. The collection and processing of personal data may also be obligatory for purposes of compliance with the local laws and regulations. You will be notified whether the personal data requested is obligatory or voluntary. ILMU may not be able to provide you with the necessary assistance and/or services if you choose not to provide ILMU with the relevant and necessary personal data.

We collect your Personal Data through various methods, including but not limited to

  • your request for information, products or services from us, or when you register with us, participate in activities on our website and /or use of our social media accounts or applications (“Apps”), or otherwise through communication with us;
  • Information provided to us by our affiliated companies or institutions; and
  • Information from other trusted sources to update or supplement the information you provided or we collected automatically. Where required by law, we will obtain your authorization to enable the third party to share your information with us.

Unless otherwise stated, it is not obligatory for you to provide us with all the information that we request. Failure to provide obligatory information may result in us being unable to process your request or provide you with the required services or products.

Personal data that we may collect and process includes but is not limited to the following:

  • Your personal details such as name, photograph, national identification number, age, gender, nationality, contact information and other required information pursuant to local laws and regulations;
  • Information which you have provided on your online social media account.

 

Personal data of children and minors

We do not knowingly collect personal information from children or minors.  If you are a child or minor, you may only provide your personal data through our website and online social media account with the permission and consent of your parent or guardian.

A minor means a person who has not attained the age of eighteen years.

 

Anonymous Browsing and Cookies

Our website, Apps and social media accounts are not configured in such a way to collect any information from your computer without your input. Identities of the visitors to our website will remain anonymous. Your personal information will only be collected and processed from our website if you voluntarily provide the same to us.

Our website and Apps may however use Cookies. Cookie is a text file that is placed on your computer’s memory to store your preferences when you visit the website, our social media accounts or when you used our Apps. You can choose to have your computer notify you each time Cookies are sent, or you can choose to turn off all Cookies. Cookies, by themselves, do not tell us your email address or other personally-identifiable information unless you choose to provide this information to us. However, once you choose to furnish the site with your personally-identifiable information, this information may be linked to the data stored in the cookie. Cookies are collected and processed to understand the use and to improve the content and information on ILMU’s website and Apps.

 

Purpose of collecting and processing your personal data

We may collect and process your personal data and other relevant and necessary information as required or permitted by law, or to give effect to the commercial transaction which you have requested, including the following:

  • to process your request for and to provide you with our products, services or information on any of our programs, events, promotions and contests;
  • to respond to your requests for information and/or assistance relating to the courses offered by institutions under ILMU;
  • communicate with you in relation to courses offered by institutions under ILMU;
  • to conduct relevant market surveys, analysis and research;
  • to contact you regarding products, services and/or courses offered by us and/or institutions under ILMU;
  • to send you information on or enable / facilitate your participation in our events, promotions, contests, seminars and all other relevant marketing and advertising activities by us;
  • to send you information on and enable us to process your application for scholarships;
  • for all marketing and advertising purposes;
  • to communicate with you about your transactions with us, and any changes to our policies and terms of use of our website and social media accounts;
  • to protect and enforce our rights under any agreements entered into with ILMU;
  • to ensure that the contents of our website are presented in the most effective manner for you and for your computer/device;
  • for compliance with local laws and regulations; and
  • for ILMU’s internal record management purposes.

 

Disclosure of your personal data

We may disclose and transfer your personal data to our business partners, affiliated companies and/or institutions under ILMU and to third party data processors and service providers who provide administrative, telecommunications, legal, accounting, payment or any other services to ILMU and or any of the institutions under ILMU, whether within or outside Malaysia, to facilitate any of the aforementioned purposes, described under the section “Purpose of collecting and processing your personal data”. The recipients of such personal data are prohibited from using the personal data and information for any purpose other than for the purpose(s) specified by ILMU.

ILMU also reserves the right to disclose any personal data and information we have concerning you if we are compelled to do so by a court of law or requested to do so by a governmental entity or if we determine it is necessary or desirable to comply with the law or to protect or defend our rights or property.

Where there is potential, proposed or actual sale of business or interest, merger or re-organisation relating to ILMU (“Transaction”), your personal data may be required to be disclosed or transferred to a third party as a result of the Transaction. You hereby consent to ILMU releasing your personal data to such third parties and their advisers / representatives.

 

Advertising and marketing activities

We intend to use your personal data to contact you regarding upcoming events, promotions, contests, seminars and all other relevant marketing and advertising activities by us and/or institutions under ILMU which we feel may interest you.

If you do not wish to receive such marketing materials and/or information, you may opt-out from receiving marketing communications at any time, free of charge, by following the “opt-out” instructions contained in the communications or contacting ILMU in accordance with the below section “Right to access and correct your personal data”.

 

Links to other websites

Links to other websites are provided for your convenience. Please take note that these sites may have their own privacy policies. We would recommend that you read and understand the policies if you were to link, access or visit these other websites.

 

Right to access and correct your personal data

Subject to any exceptions under the PDPA or any applicable laws and regulations and subject to payment of a fee, you are entitled to access and make changes to any personal data provided and collected by us.

Any request to access or to correct personal data and/or any related enquiry (including opting out of marketing communications) should be directed to our Compliance Officer. You may also contact us for any enquiries relating to the processing of your personal data.

 

Designation: Chief Legal Counsel

Address:

Level 15, Tierra Crest Building, Jalan SS6/3 Kelana Jaya, 47301 Petaling Jaya, Selangor DE, Malaysia

Tel No:  03 7805 9600

Fax No:  03 7805 9601

Email address: pdpa@ilmuedu.com.my

 

Information allowing ILMU to sufficiently to identify you should be provided when submitting an access or correction request. Failure to sufficiently provide such information in allowing ILMU to identify you will result in the refusal by ILMU of your access and correction request.

 

Retention of your personal data

Your personal data collected and processed in accordance with this Policy may be retained by ILMU for a reasonable period, in accordance with the PDPA and the relevant laws and regulations.

 

Changes to the Policy

ILMU may modify this Policy from time to time. Any changes to this Policy will be reflected on our website together with their effective dates.

Any changes to our Policy will become effective upon posting of the revised Policy on the website. Use of the website following such changes constitutes your acceptance of the revised Policy.

 

Miscellaneous

This Policy is written in the English and Malay languages. In the event of any inconsistency or conflict between the English Policy and the Malay Policy, the English Policy shall prevail.

 


 

Pengenalan

ILMU Education Group Berhad (ILMU) merupakan salah satu kumpulan pengajian utama yang berintegrasi di Malaysia, dengan satu portfolio berpelbagai institusi-institusi yang berkhidmat untuk kesemua segmen-segmen: pasaran rendah, menengah (K-12) dan tertiari.

Sebagai salah satu kumpulan penyedia pendidikan pelbagai jenama bersepadu di Malaysia, ILMU menghormati privasi anda samada sebagai pelanggan berpotensi atau pelanggan sedia ada ILMU dan menganggap data peribadi yang diberikan dan diperolehi secara langsung atau tidak langsung sebagai maklumat sulit. ILMU adalah komited dalam memastikan bahawa pengumpulan dan pemprosesan data peribadi adalah selaras dengan keperluan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia (“PDPA”). Polisi Privasi (“Polisi”) ini menerangkan tentang pengumpulan dan pemprosesan data peribadi anda termasuk penggunaan data sedemikian, serta perkara-perkara penting yang lain yang berkaitan dengan privasi dan data peribadi anda.

 

Data Peribadi yang mungkin dikumpul oleh kami

Data peribadi dalam Polisi ini merujuk kepada maklumat peribadi yang diperolehi secara langsung atau tidak langsung daripada anda yang boleh mengenalpastikan identiti anda sebagai seorang individu. Anda boleh melayari laman web dan akaun sosial media kami tanpa memberikan sebarang data atau maklumat peribadi. Pengumpulan dan pemprosesan data peribadi mungkin wajib bagi tujuan memberikan kepada anda perkhidmatan serta bantuan kami. Pengumpulan dan pemprosesan data peribadi mungkin juga adalah wajib bagi tujuan pematuhan undang-undang dan peraturan-peraturan tempatan. Anda akan dimaklumkan sama ada data peribadi yang diminta adalah wajib atau secara sukarela. ILMU mungkin tidak dapat memberikan kepada anda perkhidmatan atau bantuan yang diperlukan sekiranya anda memilih untuk tidak memberikan data peribadi yang berkenaan dan yang diperlukan kepada ILMU.

Kami mengumpul Data Peribadi anda melalui pelbagai kaedah, termasuk tetapi tidak terhad kepada

  • Permintaan anda untuk maklumat, produk-produk atau perkhidmatan-perkhidmatan daripada kami, atau apabila anda berdaftar dengan kami, menyertai aktiviti-aktiviti di laman web kami dan/atau menggunakan akaun sosial media kami atau aplikasi-aplikasi (“Apps”), atau melalui komunikasi dengan kami.
  • Maklumat yang diberikan oleh syarikat-syarikat gabungan atau institusi-institusi kami.
  • Maklumat dari sumber-sumber yang boleh dipercayai bagi tujuan mengemaskinikan atau menambah kepada maklumat yang diberikan oleh anda atau dikumpulkan oleh kami secara automatik. Dimana diperlukan dibawah undang-undang, kami akan memperolehi kebenaran anda untuk membolehkan pihak-pihak ketiga untuk berkongsi maklumat anda dengan kami.

Melainkan ia dinyatakan sebaliknya, anda tidak wajib memberikan kepada kami semua data peribadi yang diminta oleh kami. Kegagalan untuk memberikan maklumat yang wajib mungkin akan mengakibatkan kami tidak akan dapat memproses permintaan atau memberikan anda perkhidmatan-perkhidmatan atau produk-produk yang diperlukan.

Data peribadi yang mungkin dikumpulkan dan diproses oleh kami termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut:

  • Maklumat peribadi anda seperti nama, gambar, nombor kad pengenalan, umur, jantina, kewarganegaraan, maklumat hubungan dan maklumat lain-lain yang diperlukan dibawah undang-undang dan peraturan-peraturan
  • Maklumat yang anda telah sediakan di dalam akaun sosial media anda.

 

Data peribadi kanak-kanak dan orang belum dewasa

Kami tidak mengumpul maklumat peribadi kanak-kanak atau orang belum dewasa secara sengaja. Sekiranya anda adalah kanak-kanak atau orang belum dewasa, anda hanya boleh memberikan kepada kami maklumat peribadi anda melalui laman web kami dan akaun sosial media kami dengan kebenaran dan persetujuan ibu bapa atau penjaga kamu.

Orang belum dewasa bermaksud seseorang yang belum mencapai umur lapan belas tahun.

 

Pelayaran Tanpa Nama dan ‘Cookies’

Laman web, Apps dan akaun sosial media kami tidak dikonfigurasikan untuk mengumpul maklumat peribadi anda tanpa input dari anda. Identiti-identiti pelawat laman web kami akan kekal tanpa nama. Maklumat peribadi anda hanya akan dikumpulkan dan diproses dari laman web kami jika anda memberikan yang sedemikian kepada kami secara sukarela.

Laman web kami mungkin akan menggunakan ‘Cookies’. ‘Cookies’ merupakan fail teks yang diletakkan di dalam memori komputer anda untuk menyimpan pilihan kegemaran anda apabila anda melayari laman web kami, akaun sosial media kami atau bila anda menggunakan Apps kami. Anda boleh memilih untuk komputer anda memaklumkan kepada anda setiap kali ‘cookies’ dihantar, atau anda boleh memilih untuk memadamkan ‘cookies’. ‘Cookies’ secara tersendiri tidak memberitahu alamat emel anda atau apa-apa maklumat yang boleh mengenalpastikan identiti kecuali anda memilih untuk memberikan maklumat ini kepada kami. Walaubagaimanapun, sekiranya anda memilih untuk memberikan maklumat peribadi yang boleh mengenalpastikan identiti di laman web kami, maklumat tersebut mungkin akan dikaitkan dengan data yang disimpan di dalam ‘cookie’. ‘Cookie’ adalah dikumpulkan dan diproses untuk memahami pengunaan dan untuk memperbaiki kandungan dan maklumat di dalam laman web dan Apps ILMU.

 

Tujuan mengumpul dan memproses data peribadi anda

Kami mungkin akan mengumpul dan memproses data peribadi anda dan maklumat-maklumat lain yang berkenaan yang diperlukan atau dibenarkan dibawah undang-undang, atau untuk menjalan transaksi komersial yang diminta oleh anda, termasuk yang berikut:

  • Untuk memproses permintaan anda dan membekalkan anda dengan produk-produk, perkhidmatan-perkhidmatan atau maklumat kami yang berkenaan dengan mana-mana program-program, acara-acara, promosi-promosi atau peraduan-peraduan kami;
  • untuk membalas permintaan anda untuk maklumat dan/atau bantuan yang berkaitan dengan kursus-kursus yang ditawarkan oleh institusi-institusi dibawah ILMU;
  • berkomunikasi dengan anda berkenaan kursus-kursus yang ditawarkan oleh institusi-institusi di bawah ILMU;
  • untuk menjalankan peninjauan pasaran, analisis dan penyelidikan yang berkenaan;
  • untuk menghubungi anda bagi tujuan berkenaan dengan produk-produk, perkhidmatan-perkhidmatan dan kursus-kursus yang ditawarkan oleh kami dan/atau institusi-institusi di bawah ILMU;
  • untuk menghantar kepada anda maklumat-maklumat dan membolehkan /membantu penyertaan anda dalam acara-acara, promosi-promosi, peraduan-peraduan, seminar-seminar dan mana-mana aktiviti-aktiviti pemasaran dan pengiklanan oleh kami;
  • untuk menghantar kepada anda maklumat-maklumat dan membolehkan kami untuk memproses permohonan-permohonan anda untuk biasiswa;
  • untuk tujuan pemasaran dan pengiklanan;
  • untuk berkomunikasi dengan anda tentang transaksi anda dengan kami, apa-apa perubahan ke atas polisi-polisi kami dan terma-terma penggunaan laman web serta akaun sosial media kami;
  • untuk melindungi dan menguatkuasakan hak-hak kami dibawah mana-mana perjanjian-perjanjian yang dimasuki dengan ILMU;
  • untuk memastikan kandungan-kandungan laman web kami adalah disampaikan dalam cara yang paling berkesan untuk anda dan untuk komputer / peranti anda;
  • untuk mematuhi undang-undang serta peraturan-peraturan tempatan; dan
  • untuk pengurusan rekod-rekod dalaman ILMU.

 

Penzahiran data peribadi anda

Kami mungkin akan menzahirkan dan memindahkan data peribadi anda kepada rakan-rakan perniagaan, syarikat-syarikat gabungan kami dan/atau institusi-institusi dibawah ILMU dan kepada pihak-pihak ketiga seperti pemproses data dan pembekal perkhidmatan-perkhidmatan yang menyediakan perkhidmatan pentadbiran, telekomunikasi, undang-undang, perakaunan, pembayaran atau mana-mana perkhidmatan yang lain kepada ILMU atau institusi-institusi dibawah ILMU, samada di dalam atau di luar Malaysia, untuk memudahkan mana-mana tujuan-tujuan yang disebut diatas, yang dihuraikan di bawah bahagian ‘Tujuan mengumpul dan memproses data peribadi anda’. Penerima-penerima data peribadi yang sedemikian adalah dilarang daripada menggunakan data peribadi dan maklumat tersebut untuk apa-apa tujuan selain daripada tujuan-tujuan yang ditentukan oleh ILMU.

ILMU juga berhak untuk menzahirkan data peribadi dan maklumat yang berkenaan dengan anda sekiranya kami terpaksa berbuat sedemikian oleh mahkamah undang-undang atau diminta berbuat demikian oleh entiti-entiti kerajaan atau sekiranya kami menentukan bahawa maklumat tersebut adalah diperlukan atau adalah dikehendaki untuk mematuhi undang-undang atau melindungi atau mempertahankan hak-hak atau harta-harta kami.

Sekiranya terdapat potensi, cadangan atau penjualan perniagaan atau kepentingan perniagaan sebenar, penggabungan atau organisasi semula yang berkenaan dengan ILMU (“Transaksi”), data peribadi anda mungkin akan perlu dizahirkan atau dipindahkan kepada pihak-pihak ketiga akibat Transaksi tersebut. Anda dengan ini bersetuju kepada penzahiran data peribadi anda oleh ILMU kepada pihak-pihak ketiga yang berkenaan atau kepada penasihat-penasihat atau wakil-wakil mereka.

 

Aktiviti-aktiviti pengiklanan dan pemasaran.

Kami berniat untuk menggunakan data peribadi anda untuk menghubungi anda berkenaan dengan acara-acara, promosi-promosi, peraduan-peraduan, seminar-seminar dan aktiviti-aktiviti pemasaran dan pengiklanan yang lain yang akan datang dari kami dan/atau institusi-institusi dibawah ILMU dimana kami rasa anda mungkin berminat.

Sekiranya anda tidak ingin menerima material-material dan/atau maklumat-maklumat pemasaran yang sedemikian, anda boleh memilih keluar daripada penerimaan komunikasi-komunikasi pemasaran yang sedemikian pada bila-bila masa, dengan tanpa caj, dengan mengikuti arahan-arahan memilih keluar yang terkandung dalam komunikasi-komunikasi tersebut atau menghubungi ILMU selaras dengan bahagian “Hak untuk mengakses dan membetulkan data peribadi anda

 

Pautan ke laman web lain

Pautan-pautan ke laman-laman web yang lain adalah disediakan untuk kesenangan anda. Sila ambil perhatian bahawa laman-laman web ini mungkin ada polisi-polisi privasi tersendiri. Kami mencadangkan anda untuk membaca dan memahami polisi-polisi tersebut sekiranya anda menghubungi, mengakses atau melayari laman-laman web lain yang tersebut.

 

Hak untuk mengakses dan membetulkan data peribadi anda

Tertakluk kepada pengecualian-pengecualian di bawah PDPA atau mana-mana undang-undang atau peraturan-peraturan yang berkenaan dan tertakluk kepada pembayaran yuran, anda adalah berhak untuk mengakses dan membuat perubahan kepada apa-apa data peribadi yang diberikan dan dikumpulkan oleh kami.

Apa-apa permohonan untuk mengakses atau membetulkan data peribadi dan/atau pertanyaaan berkenaan (termasuk pilih keluar dari komunikasi pemasaran) hendaklah ditujukan kepada Pegawai Pematuhan kami. Anda juga boleh menghubungi kami untuk sebarang pertanyaan berkenaan dengan pemprosesan data peribadi anda.

 

Gelaran:  Ketua Pegawai Undang-Undang

Alamat:

Level 15, Tierra Crest Building, Jalan SS6/3 Kelana Jaya, 47301 Petaling Jaya, Selangor DE, Malaysia

No Tel:  03 7805 9600

No Faks:  03 7805 9601

Alamat Emel: pdpa@ilmuedu.com.my

 

Maklumat yang membenarkan ILMU untuk mengenalpasti dengan secukupnya identiti anda haruslah disediakan apabila anda mengemukakan permohonan akses atau pembetulan. Kegagalan untuk menyediakan maklumat yang secukupnya untuk membenarkan ILMU mengenalpasti identiti anda akan mengakibatkan penolakan oleh ILMU terhadap permohonan anda untuk akses atau pembetulan.

 

Penyimpanan data peribadi anda

Data peribadi yang dikumpulkan dan diproses mungkin akan disimpan oleh ILMU untuk tempoh yang munasabah secara selaras dengan PDPA dan mana-mana undang-undang dan peraturan-peraturan yang berkenaan.

 

Perubahan kepada Polisi

ILMU mungkin akan membuat perubahan ke atas Polisi ini dari semasa ke semasa. Sebarang perubahan ke atas Polisi ini akan di dipaparkan di dalam laman web kami bersama-sama dengan tarikh-tarikh berkuatkuasanya.

Sebarang perubahan akan berkuatkuasa selepas Polisi yang disemak semula tersebut dimuatkan ke atas laman web. Penggunaan laman web selepas perubahan tersebut membentuk persetujuan anda terhadap Polisi yang disemak semula.

 

Lain-lain

Polisi ini adalah disediakan di dalam bahasa Inggeris dan Melayu. Sekiranya terdapat kecanggahan atau konflik di antara versi Polisi Inggeris dan Polisi Melayu, Polisi Inggeris akan diberi keutamaan keatas Polisi Melayu.